Детска дентална медицина

Силанизиране

Често по зъбната повърхност се наблюдават тесни и дълбоки бразди. Те представляват идеална среда за заселване и развитие на бактериите, предизвикващи кариес. В тези участъци и при най-стриктна хигиена, хранителните остатъци не могат да бъдат почистени. Горните слоеве поемат атаката на ензимите и слюнчените буфери. Така в долните дълбоки слоеве бактериалните колонии спокойно се размножават. От друга страна, дебелината на емайла е най-тънка в областа на тези дълбоки участъци. Това означава, че за много кратко време, емайлът може да бъде разтворен с помощта на отделяната от бактериите млечна киселина. Веднъж достигнали до долния слой - дентин, който вече е с протеиново съдържание, процесът напредва бързо и опасно към зъбната пулпа. Запечатването на тези участъци със силант е най-добрата профилактика против кариес. Силантът е покритие върху зъба, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност. Това покритие е на основата на фотополимеризираща пластмаса, обогатена с флуор или калций, които се излъчват постепенно. По принцип всеки зъб, който съдържа участъци предразполагащи към развитие на кариес трябва да бъде предпазен със силант. Това са най-често дъвкателните повърхности на кътниците и лингвалните(езичните) повърхности на горните фронтални зъби.

При всеки индивид има специфични особености, така че най-добре вашият стоматолог може да прецени кои точно зъби и повърхности трябва да бъдат обработени.

Кога е най-добре да се постави силантът?

Водещо мнение е, че е най-добре веднага след пробива на зъба да се запечатат опасните участъци. Зъбът е най-уязвим към кариес в първите няколко години, непосредствено след пробива. Хигиената на децата в този период (6-12 години) в повечето случай е под всякаква критика.

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.